Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

VÝVOJ MIMINKA OD 19. DO 24. MĚSÍCE - Z KALENDÁŘE FIRMY NESTLÉ

Autor: vojtami , 14.8.2005

19. - 21. MĚSÍC BATOLETE


Měl jsem horečky a užíval jsem ATB, tak mi paní doktorka odložila očkování, které jsem měl dostat v 18 měsících. Injekci jsem dostal až nyní a do tří let mě prý čeká už jen druhá dávka proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím. Aby se dobře vytvořily protilátky po očkování, musí se dodržovat časové intervaly jednotlivých dávek a jenom paní doktorka může rozhodnout o posunutí termínu. Jsou očkování povinná, která hradí zdravotní pojišťovna. Jsou i očkování, která zdravotní pojišťovna může, ale nemusí hradit, a záleží na rodičích, zda očkování zaplatí. Pro nás mrňata je to hlavně očkování proti infekcím způsobeným bakterií Haemophilus influenzae B.
Chodím již samo po schodech nahoru a dolů když se držím zábradlí, kopu do míče a dávám dvě až tři slova dohromady. Většinou je zkomolím k pobavení všech přítomných. vzájemně se informují, co všechno jsem již řekl a často si i moje úspěchy zapisují. rozeznávám také víc detailů na obrázcích v knížce.
Maminka mě začala pravidelně vysazovat na nočník, protože teprve kolem 18. měsíce nočník používám vědomě, ale samo si o něj ještě neřeknu. Maminka věděla, že nemá cenu ,mi nutit nočník dříve, když jsem ještě ani netušil, k čemu to zvláštní sedátko vlastně je. Vše má svůj čas.


 


22. - 24. MĚSÍC BATOLETE


Jsem už hodně velký a nejraději všechno dělám sám. Nechápu, proč to maminku občas zlobí, když se chci sám napapat, obléknout, obout boty ajít přes ulici. Pravda, jídlo ještě většinou vybryndám, oblékání mi moc nejde a na silnici mě málem přejelo auto, když jsem mamince utekl.
Znám už asi 200 slov, ale nejoblíbenější je teď - "já sám" a "nechci". Začínám si totiž uvědomovat samo sebe a nechápu, pročproč bych měl dělat to, co se mi nelíbí. A když mi maminka nebo tatínek nechtějí něco dovolit, občas si lehnu na zem, kopu a vztekám se. Oni si mě ale nevšímají, a tak mě to za chvíli přejde.Je to prý období vzdoru a to, co provádím, jsou afektivní záchvaty, které přejdou kolem třetího roku. Alespoň v to všichni doufají.
V knížce už "čtu" i podrobnosti na obrázcích a obracím ji už pěkně po listech. Stavím komín už ze 6 - 7 kostek, namaluji čáru a kruhy a tužku už udržím v prstech. Mám rád kolem sebe děti, ale zatím si hrajeme každý sám - říká se tomu hra souběžná.
Kolébáme každý svou panenku a vozíme každý svého medvídka. Jsem také objednán na první prohlídku u zubaře ve dvou letech. 4istím si už sám 2x denně zuby, ale maminka mi je vždy ještě dočistí. Většinou s tím nesouhlasím, ale maminka je neoblomná.

Zobrazeno doposud 1403 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.