Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

VÝVOJ MIMINKA OD 5. DO 8. MĚSÍCE - Z KALENDÁŘE FIRMY NESTLÉ

Autor: vojtami , 14.8.2005

5. - 6. MĚSÍC MIMINKA


Minulý týden byla maminka neklidná, pět dní jsem totiž nekakal. Paní doktorka mě prohlédla a maminku uklidnila, že jsem v pořádku. Namazla teploměr mastičkou a jemným krouživým pohybem mi dráždila konečník, až vyšla úplně normální měkká stolička. V tomto období prý nemusejí mít plně kojené děti stoličku každý den, ale i třeba jednou týdně.
Dostal jsem na lžičce kapičky proti dětské obrně a jeli jsme domů. Pořád spím asi 15 hodin denně, ale z toho už větší část v noci. Mám moc rád lidi, kteří si se mnou hrají a povídají, a poznám už maminku a tatínka. Když odcházejí, tak křičím.
Rád se přitahuji za ruce do sedu a už si sám podám hračku celou ručičkou - říkají tomu dlaňový úchop. Všechno strkám do pusy - učím se poznávat své okolí.
Žvatlám už slabiky a když je mi dobře, umím se i nahlas smát. Ke konci 6. měsíce jsem se překulil na bok a bříško. Kamarád z parku už to uměl, ale maminka ví, že každé dítě je trochu jiné, a tak vůbec neměla strach, že jsem zaostalý. A taky ví, že můžu dělat jenom to, co umím sám. V kočárku mě nechá přitahovat se do sedu za postranice, ale nikdy by mě nepodložila polštářem, abych "seděl" a křivil si páteř.
Končí období, kdy jsem byl plně kojen. Přestal jsem užívat vitamín K, ale vitamín D budu dostávat až do jednoho roku.


 


7. - 8. MĚSÍC MIMINKA


V poradně mi paní doktorka páskala a cinkala kolem uší a byla spokojená, když jsem se za pískáním a cinkáním otáčel. Říkají tomu sluchová zkouška. Nevím sice proč, když nemám zatím žádné zuby, ale předepsala mi fluoridové tabletky na prevenci zubního kazu. A tak je poctivě baštím.
Objevil jsem prima zábavu - hraji si s vlastníma nožičkama. Dokonce jdou strčit i do pusy. Převracím se na záda i na bříško, na zádech se odstrkuji nohama a točím se kolem dokola. Na bříšku už začínám dávat kolínka pod sebe a asi brzy začnu lézt po čtyřech. Prý je to ten nejlepší pohyb k dobrému rozvoji páteře a klenby nohy. Dtarší kamarád z parku vůbec nelezl a rovnou se postavil. Ale to se nedá nic dělat, každý jsme jiný.'Mně se sice nepodařilo postavit, ale zato pořád dokola opakuji mamama, bababa a snažím se napodobovat různé zvuky.
Už dostávám zeleninovou polévku s masem a žloutkem. Jím maso drůbeží, rybí a nejméně 2x týdně hovězí - pro správný vývoj červených krvinek. Dopoledne k svačině mám ovoce s tvarohem nebo nízkotučný jogurt, ale piji i mlíčko od maminky. Celkem ho za den vypiji 600 - 700ml. Budím se ještě jednou, občas i dvakrát v noci, a protože většinou vyvádím, dá maminka napít. Od 8. měsíce už mohu krupicovou kaši a jiné obiloviny. To je dobrota.

Zobrazeno doposud 1962 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.