Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

dudliky ano-ne

Autor: Gabcik+Žofka/02+Amálka/05 , 15.5.2005

Dudlík – ano či ne?


Miminka jsou s dudlíkem spojována takřka automaticky, své místo má i na většině seznamů s výbavičkou pro kojence. Ne každý odborník však gumové šidítko doporučuje a ne každá maminka si přeje své děťátko na dudlík zvykat. Než se rozhodnete, jestli dudlík pořídíte nebo se bez něj raději obejdete, podívejte se s námi, k čemu vlastně dudlík kojencům slouží a jaká má šidítko svá pro a proti. Každé dítě vyžaduje určitý způsob konejšení. Ve chvíli, kdy má miminko vše, co potřebuje, a přesto pláče, pomůže v některých případech tělesný kontakt s matkou, jiné děti se uklidní sáním. Občas je těžké rozlišit, kdy má dítě ještě hlad a kdy chce jen dumlat. Když při krmení uplyne obvyklý čas potřebný k nasycení a vaše dítě se přesto nechce od prsu nebo lahve odtrhnout, potřebuje sání spíše pro pocit klidu a spokojenosti. Pak je pohodlnější i vhodnější když mu k dumlání poskytnete jiný prostředek.


Cucání palečku


Vlastní prstíky jsou pro miminko v prvních týdnech k dumlání nejlepší. Můžete své děťátko povzbudit tím, že mu několikrát pomůžete dát pěstičku do pusy a nebudete mu balit paže, aby na svůj drahocenný paleček lépe dosáhlo. Většina dětí však dokáže dát ruce do pusy později nebo je sání maličkého prstíku neuspokojuje. V případě, že si dítě na cucání palečku vypěstuje návyk, může nastat řada problémů. Paleček nelze dítěti vzít a odvykání je složitější než v případě dudlíku. Děti si tak cucají palec často ještě v předškolním, nezřídka i školním věku. Kromě toho, že je to neestetické, hrozí dětem infekce (těžko uhlídáte, aby vaše dítě mělo ruce neustále umyté), vyrážky (sliny kůži vysušují a poškozují) a špatné postavení zubů.


Výhody a nevýhody dudlíku


Pro


Dudlík dokáže dítě uklidnit a uspat.
Pokud dítě spí s dudlíkem, samo se při vyrušení udumlá a spíše usne znovu, než by se probudilo.
Děti s dudlíkem si pravděpodobně nezačnou cucat palec.
Je snazší odnaučit dítě dumlání dudlíku než cucání prstů.
Dudlík prokazatelně snižuje riziko SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojence).


Proti


Dítě zvyklé na dudlík se časem bude muset naučit být zase bez něho.
Když dudlík dítěti vypadne ve spánku z pusy, může se vzbudit a plakat. Je třeba mu dudlík vrátit, aby znovu usnulo.
Dudlík omezuje potřebu dítěte dávat si do úst jiné předměty, což je pro něj důležité kvůli jejich důkladnému prozkoumání.
Dudlíky jsou nehygienické, pokud nejsou sterilizované.
Některé maminky si zvyknou dávat dítěti dudlík pokaždé, když je nešťastné, aniž by zjišťovaly, co dítěti chybí.
Kompromisní řešení
Dudlík má nesporně své výhody, zejména v případě usínání miminka. Pokud je to možné, zkuste jej dávat dítěti jen na spaní, a to pouze v počátečním období života. Zároveň dítěti od tří měsíců přes den poskytujte vhodné předměty na hraní, aby je také mohlo zkoumat dásněmi a jazykem. Nebude tak hledat náhradu v cucání prstíků. To je sice v prvních týdnech života důležité, ale později by mohl vzniknout škodlivý návyk, kterého se dítě těžko zbavuje i s naší pomocí.


Používáme dudlík – kdy s tím přestat?


Dudlík je v podstatě jen krátkodobým řešením a slouží dítěti především k tomu, aby se uklidnilo. Jestliže se pro dudlík rozhodnete a miminko jej přijme, měli byste jej dítěti včas vzít. Čím později totiž nastane tato chvíle, tím více jej bude postrádat. Začátek období lezení a batolení je ideálním časem pro definitivní odebrání dudlíku, který omezuje dětské zkoumání a je nehygienický o to víc, že jej dítě později dává do pusy přímo ze země. Vaše dítě by určitě mělo své první narozeniny oslavit již bez gumového šidítka. 


autor článku: Kristina Navrátilová
sta6eno z
www.mojedite.cz

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1817 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.