Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

5. a 6. nemoc u dětí ...

Autor: Gabcik+Žofka/02+Amálka/05 , 25.2.2005

Ztaženo ze stranek Dubnacci-04


Šestá dětská nemoc INFA O NEMOCECH
 
zkopírováno z příspěvku od Terrezy + 4 dětičky
Šestá dětská nemoc má oficiálně název Exantema subitum, patří to mezi klasický virový dětský nemoci typu neštovice, zarděnky,... čili je to přenosný z dítěte na dítě, ale v podstatě se jedná - s prominutím - o prd...
Mají to děti od 0 do 2 let, přičemž kolem 1 roku je to nejčastější. Starší děti nebo dospěláci už to nedostanou, i když to neměly, není to nijak nebezpečný ani pro těhulky...
Projevuje se to tak, že najednou má dítě vysokou teplotu, kolem 39-40°C, ale při tom často bývá celkem v pohodě - normálně papá, hraje si, reaguje na legrácky, což je každýmu divný, protože při teplotě kolem 39°C je každej dospělák na umření.... (Náš Petřík například byl celé odpolene na procházce, běhal a řádil, až když se ke konci chtěl nosit, jsem ho vzala do náruče a lekla jsem se, jak je horkej, a upalovala s ním domů.)
U doktora se skoro nic neprojeví, trošku zarudlý krček, trošku zvětšené uzliny. Po podání léku na teplotu jakoby kouzlem seskočí o stupeň až dva. Tak to trvá cca 4 dny, 4.den večer teplota poklesne a ráno se dítě osype - nejvíc většinou na podbřišku a kolem krku. Pak je cca další 2 dny osypané, teplotu už nemá. Jak vyrážka zmizí, je po nemoci. Hotovo, dvacet.
 
Pátá dětská nemoc INFA O NEMOCECH
 
zkopírováno z reakce MUDr. Tomáše Jirkovského
Pátá nemoc, jinak megalerythema infectiosum, je virové, nepříliš nakažlivé onemocnění. Postiženy jsou převážně děti od 5 do 12 let. Objevuje se sporadicky v malých epidemiích vždy po několika letech. Šíří se vzdušnou cestou, nemocný je nakažlivý od konce inkubační doby po celou dobu vyrážky. Inkubační doba je 6 - 17 dnů. Onemocnění začíná většinou velkoskvrnitou vyrážkou tvořící girlandovité útvary po končetinách. Na obličeji tvoří motýlovitý tvar. Vyrážka trvá asi 2-3 dny, pak bledne a za 4-7 dní zcela zmizí. Teplota nebývá zvýšena. Zřídka má dítě rýmu, lehkou anginu, zánět hltanu. Onemocnění je většinou velmi lehké, nevyžadující léčbu. Dítě necháváme doma, po dobu příznaků v postýlce. Za 7 dní po vymizení vyrážky může do školy.
 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 5518 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.