Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Výživa kojence ve věku 6-9měsíců

Autor: Gabcik+Žofka/02+Amálka/05 , 26.1.2005

Výživa kojence ve věku 6 - 9 měsíců


Milá maminko, milý tatínku, Vaše děťátko dokončilo šest měsíců věku a je tedy pravděpodobné, že mu výhradně mléčná strava nebude postačovat. Můžete proto zahájit podávání příkrmů. Pokud je však Vaše dítě ohroženo vznikem alergie (nebo se tato již vyvinula, nejčastěji v podobě atopického ekzému), doporučuje se zavádění příkrmů oddálit o 1 - 2 měsíce.


Následující povídání by vám mělo pomoci zvládnout toto období, důležité pro správný vývoj Vašeho dítěte.


Obecné pokyny k zavádění příkrmů


Pro přípravu kojeneckých pokrmů používejte pouze balenou vodu, neperlivou, označenou výrobcem jako kojeneckou nebo jako vhodnou pro přípravu kojenecké stravy.


Při výběru ovoce a zeleniny volte raději plody menší, které budou obsahovat méně dusičnanů, plody zdravé (bez hniloby a plísně) a zralé.


Můžete také sáhnout po již hotových kojeneckých pokrmech. Prodávají se sterilované ve skleničkách. Jejich cena je však často poměrně vysoká. Jejich použití je s výhodou, pokud jste s Vaším dítětem na cestách. Velmi vhodné pro Vaše dítě jsou pokrmy označené výrobci jako BIO, připravované z produktů ekologických farem, podle přísných norem.


Pamatujte si: kojenecké pokrmy zásadně nesolíme (zvýšená zátěž sodíkem ohrožuje především nevyzrálý močový systém kojence, jeho ledviny), nepřislazujeme (ohrozila byste tak zoubky dítěte vznikem zubního kazu), vynecháme koření. Pokud je třeba z nějakého důvodu pokrm přeci jenom přisladit, použijte čistou glukózu (v obchodech běžně k dostání pod názvem Glukopur), přisladit můžete také jablečnou či hruškovou šťávou.


Nejvhodnější způsob úpravy kojenecké stravy je dušení a vaření, smažení není vůbec vhodné.


S podáváním příslušné potraviny přestaňte vždy, když máte podezření, že ji Vaše dítě netoleruje (objeví se průjem, zvracení, kožní vyrážka, apod.). Poraďte se o tomto a o dalším postupu s dětským lékařem.


V současné době se vesměs doporučuje tzv. třístupňové zavádění příkrmů. Každý týden zavedete vždy jen jednu novou potravinu do jídelníčku dítěte. Tak potom můžete snadněji určit její případnou nesnášenlivost. Zeleninu před vařením důkladně omyjte vodou, oškrábejte a znovu opláchněte. Ovoce podávejte vždy omyté, oloupané (pro nebezpečí vdechnutí slupky) a z počátku také krátce podušené. Kojenci nikdy nedávejte oříšky.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 940 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.