2 vajíčka
0,25 l moučkového cukru
0,2 l oleje
3 větší nastrouhaná jablka
0,6 l hladké mouky
1 vanilkový cukr
1 lžíce mleté skořice
½ lžičky tlučených hřebíčků
1 lžička sody bikarbony
1 lžička prášku do pečiva
1 balíček prášku do perníku
špteka soli
Žloutky vymíchat s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a olejem. Přidat nastrouhaná jablka a aromatické koření, zamíchat a nakonec přidat mouku se solí, sodou, práškem do pečiva a práškem do perníku. Dobře vymíchat a vmísit sníh z bílků. Těsto rozetřít na vymazaný a polohrubou moukou vysypaný plech a péct 30-35 min při 160°C (až se kraje odlepí od plechu).
Já dávám na hluboký plech od Tescomy 26x37cm, na normálním velikém plechu je těsto hodně nízké.
Pro extra mlsné a čokoládu milující ještě doporučuji po vychladnutí přelít čokoládovou polevou, ale perník chutná báječně i samotný.
Čokoládová poleva:
100 g ztuteženého tuku
100 g moučkového cukru
4 lžíce kakaa
4 lžíce mléka
Na mírném ohni rozpustit tuk, přidat mléko a pak přisypat cukr s kakaem. Pořádně vymíchat do zhoustnutí, a pak rychle rozetřít na perník. |