Blíží se období, kdy si budem moct udělat zásoby vlastního leča (zavařené pokrájené rajčata s paprikama a cibulkou), které pak celou zimu používám například na:
1) do varné misky (může být pekáček, může být nejdřív vymazána máslem nebo olejem) vyklopím sklenici leča (mám to v těch od marmelády, to je ideální velikost), na to pokladu filety posolené a okořeněné dle chuti a posypu strouhaným sýrem, zapeču a podávám s bramborama
2) v tlakáči na tuku zesklovatím cibulku, na tom po všech stranách orestuju maso na kostičky (nejvíc nám tak chutná krůtí, ale může být vlastně jakékoliv), které si předtím nasolím a nakořením třeba paprikou, majoránkou a drceným kmínem nebo co mám po ruce, potom to zapráším hladkou moukou, tu trochu opražím, podleju vodou, přidám sklenici leča, zamíchám, podusím dle druhu masa tak 10-15 minut, nakonec přimíchám půl kelímku sladké smetany (nebo více, podle toho, kolik potřebuju omáčky :o))), nechám jen projít varem a ragů je hotovo...může se podávat s knedlíkem, bramborama, těstovinama, vlastně by možná šla i rýže...Ještě lepší je na druhý den, až se trochu zaleží.
Letos už nám pečo došlo, tak to dělám i z kupované mražené zeleniny (stačí půl sáčku)...ušetřím si tak krájení, když nestíhám vařit. |