30 g droždí nebo 21 g sušeného
30 g cukru
1 lžička soli
1 kg hladké mouky
cca 600 ml vlažné vody
V části vody rozpustit droždí a cukr, smíchat mouku se solí, udělat ve středu jamku a přilít drožďovou směs. Vmíchávat do mouky a postupně přidávat vodu (fakt postupně, aby se těsto pak moc nelepilo, záleží i na mouce - někdy je potřeba vody víc, někdy naopak míň). Vypracovat vláčné těsto, které se nelepí. Zpracovávat aspoň 5 minut. Nechat vykynout do zdvonásobení objemu. Po nakynutí znovu těsto zpracovat, dostat pryč přebytečný vzduch a opět nechat vykynout do dvojnásobného objemu.
Udělat dlouhý válec, rozdělit na stejné díly (z tohoto množství je až 7 plechů pizzy), rozválet na požadovaný tvar. Přenést na plech (trik - namotat těsto na váleček, krásně se to přenese a těsto se nepotrhá) na pečící papír. Těsto můžeme potřít rajčatovým pyré nebo kečupem a poklademe v podstatě čímkoli - salámy, sýry, cibule, pórek, špenát, vajíčka, zakysaná smetana, česnek, ananas, tuňák..
Pečeme v předehřáté troubě na 240 C dokud těsto nezrůžoví. |