http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/kdyz-pretahuji-kyseliny-zasadami/
Mírně kyselinotvorné potraviny: drůbež, maso z vnitřností, mléko, ryby, obiloviny (většina), kukuřičný škrob, ovesné vločky, italské těstoviny, chřest, růžičková kapusta, kyselé zelí, olivy, švestky, hořčice, fazole, čočka, cizrna, pepř, nealkoholické nápoje, čaj, ocet, sušený kokos, semena, ořechy (většina)
Velmi kyselinotvorné potraviny: máslo, sýry, mořští živočichové, maso, vejce, cukr a všechny jídla o cukr obohacená, výrobky z bílé mouky. Zavařované, konzervované, sušené nebo sířené ovoce, alkohol, kečup, kakao, káva, většina syntetických léčiv.
http://www.etikoterapie.unas.cz/index.php?page=4clanky3
Kyselinotvorné potraviny:
Veškeré maso a uzeniny, kapr, lín, mimo krůty a některých ryb jsou spíše neutrální Sádlo, máslo, tvrzený tuk-margariny Oleje hydrogenované Vařené a pasterizované mléko Sýry, tvaroh Obiloviny, pšeničná a žitná mouka, chléb, pečivo, těstoviny Kroupy, krupice, ovesné vločky Cukr, cukrovinky, cukrářské výrobky Čokoláda, kakao, umělá sladidla Káva, žitná káva Ořechy - burské, para a vlašské Čočka, žlutý hrách, tykev Růžičková kapusta, chřest Pivo (mimo Plzeň a Radegast) Limonády, džusy Brusinky Želé Zmrzliny Antibiotika a většina léků
Poznámka:
Vymačkáme-li ovocnou šťávu a budeme konzumovat zbylou dřeň, musíme tuto dřeň zařadit do kyselinotvorných potravin. Naopak šťávy vylisované i z potravin kyselinotvorných, např. masová polévka, jsou zásadotvorné. |