30.3.2020 10:00:10 Zdeněk Vrba
ten recept není kompletní - takto je to originálně čokoládový fondán, čokoládová pěna či komplexní krém.
Jde o legendární recept na čokoládový krém / čokoládovou pěnu / čokoládový fondán. Na 100g čokolády a 100g másla 3 vejce našlehat do husté pěny (buď s cca 50-60g cukru anebo BEZ) a do toho se zamíchá ta rozpuštěná čokoláda, klidně ji rozpouštím rovnou s máslem. Pozor, důležitá je ta teplota, nechte to na max 50 stupňů Celsia, tj. dáte do toho prst. Ale hlavně pomalu, nikdy zprudka (máslo by zoříškovatělo, čokoláda zhořkla). Do těch ušlehaných vajec (co nejvíc, co robot dá) zamícháte tu tekoucí čokoládu s tekoucím máslem.
Pak buď do sleniček a zchladit = máte luxusní čokoládovou pěnu. Nebo trošku zchladit, jen aby nebylo tekuté a máte krém na dort anebo do ideálně keramickým mističek či i formiček na mufínky, rozpálit troubu na cca 220-250 stupňů a přibližně 6-10 minut péci. Při těch 200 stupních spíš těch 10 minut, při těch 250 stupních bude asi stačit jen 6-7 minut. Jde o to, aby to vyběhlo, zapeklo se, ale nespálilo (nezhořklo, je to na to s vysokou teplotou háklivé). Pak z trouby vyndat, vyklopit (nespálit se), možno pocukrovat, přidat kyselou marmeládu (višně či jejich rozvarovou omáčku) nebo čerstvé kyselejší ovoce a kopeček kvalitní zmrzliny, ozdobit mátou a servírovat. Ten wau efekt se dostaví se tím, když ten křupavý dortík rozkrojíte a po 2 milimetrech vám vyteče ta teplá čokoládová hmota....
Odpovědět