3.7.2011 21:27:38 Anna, důchodkyně + 2 vnuci
Pangas?
Nikdy. Nikdy. Nikdy. Pangase bych nikdy nekupovala, nevařila, nejedla. Chovají ho za strašných podmínek ve Vietnamu, loví v Mekongu, odkud se stéká z džungle voda s defolianty (=dioxiny), které tam narvali po tunách Američané za války s Vietnamem. Asie nemá žádné normy na potraviny, jednu dobu umývali ryby v malachitové zeleni, která je značně karcinogenní, aby netrpěly plísní v těch stísněných podmínkách.
- Co se týče množství výživ. látek (zejm. bílkovina) je na tom pangas. poměrně dobře, ale pozor, hlavní problém (a to je stejné u mořských ryb!!!!) je obsah záměrně přidané chemie (polyfosfát, citrát), která váže 20 až 30% uměle přidané vody uvnitř masa ryby, s cílem snížit cenu. Potom samozřejmě zákazník, který si takovou rybu koupí, konzumuje mnohem méně bílkoviny. Zákazník se musí kontrolovat složení na obale, pokud tam je nějaká chemie (E.), pak musí počítat s tím, že si kupuje mnohem více vody, tedy, že kromě vody označené na obale v % - což je množství ledu, který je naglazovaný na filetech, kupuje ještě dalších 20-30% vody uvnitř ryby.
http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-pangasius-vietnamese-river-cobbler-white-catfish-gray-sole/
http://kudluvfotoatlashub.blog.cz/1002/pangasius-hruza
Odpovědět