Přidat odpověď
Ahoj holky ,nechci tu být za chytrou, ale jsem taky doktorka,internistka,léčím sice dospělé, ale s ledvinama přijdu do kontaktu celkem často, teď ,co je malá po pyelonefritidě, se snažím zjistit i odlišnosti tohoto onemocnění u dětí.
Holky ,musím tedy říci, že mě až zamrazily vaše příspěvky ,že vaše dr. říkala,že nebude zbytečně vyšetřovat. Já také nejsem pro zbytečné vyšetřování, ale vše má svá pravidla a nutnosti. Pyelonefritida není žádná legrace a každé dítě po ní by mělo mít 1. opakované kontroly moči 2. Vyšetření moči při každém dalším nejasném horečnatém stavu 3. vylučovací cystografii 4. sono ledvin /aspon s odstupem času/ (5. izotopové vyšetření ledvin s odstupem času) .
Nejčastější příčinou PN u batolete je reflux, proto je důležitá cystografie, k jeho vyloučení či potvrzení a zvolení ev. vhodného léčebného postupu. Sono ledvin je důležité k posouzení samotných ledvin, zda např. nemají cysty,není tam městnání moči,nejsouli tam již chronické změny z opakovaných zánětů a pod., je toho hodně, co se dá zjistit , s odstupem času by se mělo sono dělat k ev. posouzení jizevnatých změn na ledvinách a pod.
Jestliže vám někomu tu vylučovací cystografii a sono neudělali a skutečně jste měli pyelonefritidu, zažádejte si o ta vyšetření, atˇmáte jistotu, že je vše v pořádku.
Předchozí