| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Kdo konkrétně se má hůř a z jakého důvodu?

Mluvíme předpokládám o životní úrovni.

Lidi se prostě nemají pořád stejně, životní úroveň v průběhu života přirozeně kolísá a v drtivé většině za to mohou měnící se životní okolnosti daných lidí (klasika - narodí se mi dítě, vezmu si hypotéku, dítě jde na VŠ a má vyšší životní náklady, přijdu o práci...).

Že by to nějak zásadně ovlivňovala politika, to si nemyslím. Pokud někdo skočí na tezi, že drahé máslo = lidi se mají blbě nebo dokonce že za drahé máslo může vláda, tak pak je to těžké.

Vnější okolnosti, kdy se lidi měli fakt hůř, byl určitě kovid a energetická krize (když zálohy na plyn z 5 000 Kč měsíčně vyskočily ze dne na den na 20 000 Kč měsíčně). No, už nemáme ani jedno.

Rok 2024 podle mě nic takového nepřinesl.

Celkem by mě zajímalo, kdo se má opravdu hůř z "vnějších důvodů" a jestli je to důvod, za který může (současná) vláda. S jasnou korelací. To, že rostou ceny potravin nebo energií - to je přece zcela normální a nikdy to nebylo jinak.

Osobně jsme díky růstu cen energií byli donuceni naučit se energie regulovat (točit kolečkem) a snížili jsme spotřebu plynu v našem domě cca o 1/3, aniž jsme se klepali v zimě zimou. Pokračujeme v tom pořád, i když samozřejmě cena plynu už je zpátky tam, kde byla před válkou.

Drahé pečivo (a za to fakt vláda nemůže) vedlo k tomu, že jsme ho přestali tolik kupovat, stejně na tom není tuze nic zdravého. Máslo kupujeme tak 1x14 dnů-3 týdny, takže nějaká dvacka navíc snad nikoho fakt nepoloží.

Pro ty nejchudší pořád funguje systém (velkorysých) sociálních dávek, natolik, že řadě z nich se nevyplatí pracovat. Minimální mzda roste furt. Exekuce starší 6 let se zastavovaly hromadně také za současné vlády + současné zkrácení oddlužení na 3 roky (2 měsíce stará záležitost) dokáže dostat z dluhů a exekucí podstatnou část lidí (bez ohledu na to, jak si ty dluhy nasekali). Důchody rostou furt.

A ano, nezaměstnaný člověk se 3 dětmi se logicky nikdy nebude mít (ani nemá mít) tak dobře, jako rodina 2 pracujících rodičů s 1 dítětem. Ale to tak taky bylo vždycky.

Můžeme se bavit o tom, co opravdu politického se nám nelíbí, že vláda dělá nebo nedělá (digitalizace, reformy...), ale že by někomu prudce zhoršila životní úroveň - tj. mám stejnou práci, bydlím na stejném místě, mám stejný počet dětí ve stejné životní fázi, ale mám se sakra hůř, tak to jsem teda nezaregistrovala.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6+0= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.