U nás ve škole taky vařej. Taky stloukali máslo třeba, vyráběli mýdlo... Jedno vaření měli spojené i s "finanční gramotností", když dostali obnos, museli předtím nakoupit suroviny, aby se do limitu vešli... (popravdě, většina z nich dělala něco jako palačinky, takže levné a lehké jídlo, ale i tak).
Šití cíleně neměli, ale nějakýho toho medvídka obšitého dokola s knoflíky místo očí, to někdy dřív taky přinesl. Ale předpokládám, že mu hodně pomohla paní učitelka
Neteře jsme učili šít na stroji za covidu, když se šily roušky... to měly tak 10-14 let.
Já šít umím, i na stroji, v dětství jsme i hodně vyšívaly i pletly... V dospělosti jsem i chodila na kurzy šití, měla jsem vlastnoručně ušité sukně, kalhoty i halenku... Šicí stroj pořád mám, ale už ho používám spíš na "rovné" - tj. klasika kalhoty a tak. Záclony jsem si už nechala naposledy ušít přímo v prodejně, když to tam nabízí, tak proč ne. Ponožky nezašívám, ale vyhozuju... Ale napáraný šev, utržený ramínko od šatů atd. to si samozřejmě opravím.