Okolíku, já jsem celiak a oba s MM máme problém trávit laktózu, takže se u nás jede bezlaktózově - mléčné výrobky ano, ale jogurt klidně až po spotřebě (až když jogurtové kultury sežraly laktózu), sýry hlavně tvrdé, mléko jen bez laktózy, tvaroh taktéž...
Já legračně nakupuju v Bille ty zlevněné mléčné výrobky ve slevě (kefírové mléko např.) nebo je mám dlouho v lednici - ty bezlaktózové jsou kolikrát směšně předražené
Ale tomu syn mnoho nedá, to se raději nadopuje syrovátkovým proteinem v prášku a uposiluje se do bezvědomí
Kalorické tabulky mu k tomu gratulují...
To je taky důvod, proč po něm chci celozrnné produkty, aby si nezvykl na bílou mouku a potom s celiakií neválčil jako já - a pak obecně, aby si udržoval zdravá střeva (máme v obou liniích zátěže). Já měla první hemorhagickou bulbitidu v 19 při naprosto zdravé stravě bez smaženého, cigaret a alkoholu...