Přidat odpověď
Když kupuju kávu jako dárek, beru zrnkovou z "naší lokální pražírny" - brazilská arabica.
Pro sebe do automatu nakupujeme na dovolené vždy několik kilo buď italské nebo rakouské zrnkové určené na espresso. Ten automat stejně všechnu kávu tak nějak zprůměruje, takže mi stačí, když je nekyselá.
Do moka konvičky kupujeme buď taky tu Brazílii z "naší lokální pražírny", nebo třeba nějaký suvenýr z dovolené, například kávu od Hawelky z Vídně.
Když dostaneme nějakou kávu "ze zahrádky" jako dárek, tak s ní nakládáme podle toho, jaká je. Vybrané plné odrůdy jdou do konvičky, třeba nakyslé dary z Kolumbie však obvykle končily v automatu.
Fairtrade se buď vyhýbám nebo neřeším. Když jsem žila v oblastech, kde se pěstuje káva, dost tam ten rádobyférový systém ruinoval malopěstitele. Jak jsem to poznala, je to jen marketing, který umožňuje západním podnikatelům vydělávat na lokálních výrobcích (aby malovýrobci vůbec prodali, jsou nuceni prodávat přes jejich sítě, tudíž pod cenou).
Předchozí