Přidat odpověď
Huso, moji prarodiče z obou stran (ročníky 1906 - 1912) jedli zeleninu i ovoce hodně, čerstvé i zpracované.
Ano, vařili knedlíky a pekli moučníky z bílé mouky, používali maso i uzeniny, pili kávu a alkohol. Ale vedle toho používali ovesné vločky, kroupy, luštěniny... a právě i všemožnou zeleninu z vlastní úrody. Celkově řadu surovin měli čerstvých přímo ze dvora, babičky uměly udělat vlastní máslo nebo tvaroh z čerstvého mléka apod..
Za války první i druhé jedli asi ledacos, babička vyprávěla o tvrdém chlebu, který si jako děti máčeli ve vodě, aby šel ukousnout.
Možná i díky zážitkům válečného nedostatku se nikdy nepřejídali, jídla si vážili a jedli střídmě, neexistovalo nakoupit hromady jídla "jen tak", z roztaženosti. Ve všední dny jak píšeš, chleba a kafe, brambory s kefírem, zeleninová polévka... Maso a moučníky ve svátek.
Předchozí