Přidat odpověď
Mám léta osvědčený recept,říkám mu kváskový chleba pracující ženy.
Večer v zadělávací míse rozkvasím,tj kvásek od minula rozmíchám ve 150 g žitné mouky a přidám tolik vody,aby vznikla hustá kaše. Nechám na lince v kuchyni do rána pracovat. Ráno než jdu do práce odeberu pět vrchovatých lžic rozkvasu do skleničky a uložím do lednice na příště. Do zbytku přidám 120 g pšeničné chlebové,120 g žitné chlebové a 120 g špaldové mouky,sůl,kmín a cca hrnek vody.V robotu krátce vymíchám těsto,které přesunu do ošatky vysypané škrobem.S ošatkou šup do lednice.Počká na mě do večera. Po návratu z práce rozpálím troubu na maximum,v troubě rozpálím litinový nebo skleněný hrnec s víkem a když je hotovo,vyklopím do hrnce těsto.Nařežu povrch,přiklopím víko a peču hodinu,po půl hodině troubu ztlumím na cca 180 st. Hotový chleba je lépe krájet až druhý den k snídani
Potřeby-ošatka,silnostěnný hrnec s víkem,mouka žitná,pšeničná,špaldová,chlebové koření,kmín,šikovná sklenička na přechovávání kvásku-nejlepší je celoskleněná malá zavařovačka
Kvásek přechovávám jen v množství potřebném na jeden chleba,takže nikdy nesmím zapomenou z rozkvasu odebrat na příště
Předchozí