Přidat odpověď
Včera jsem bouchla. Mám deváťačku, která se chce hlásit na jedno konkrétní pedagogické lyceum. Do soboty na jejich stránkách visela loňská kritéria - klasika, JPZ + motivační pohovor (vzhledem k charakteru oboru i školy mi to přišlo logické), nějaké doplňkové body vztahující se k oboru - nástroj, hudba, sport.
A najednou změna: 90 % JPZ, 5 % vysvědčení a dalších 5 % body za umístění v nějakých až obskurních soutěžích pod hlavičkou MSMT. Ředitel školy mi odepsal, že to bylo na nátlak magistrát, tyhle změny.
Projela jsem večer ještě hodně dalších škol a většina z nich upravila podmínky podobně, takže obvykle nejméně 80 % tvoří JPZ, něco málo vysvědčení a něco málo nějaká pitomá soutěž (respektive umístění v ní). CHápu, pokud jsou předmětové olympiády zohledňovány u přijímacího řízení na gymnázia, ale třeba astronomická olympiáda u oboru cestovní ruch? Vadí mi, že je stejně jako v době, kdy jsem šla na střední já všechno tlačeno do výkonu ve dvou dnech, kde stres hraje velkou roli (ano, pod tlakem jsou všichni, ale někdo to snáší lépe a někdo kolabuje). Snažila jsem se vybírat školy, které oněch zbývajících 40 % naplnili nějakými jinými příčetnými kritérii. A teď ze strany MHMP tlak, aby všechno bylo zase tak, jako dříve.
Předchozí