Přidat odpověď
Ropucho, máš naprostou pravdu, je to takový stroj na sny :)
Samozřejmě, že žádný zvířecí kolagen (on tedy ani lidský, pokud by to někdo chtěl řešit kanibalismem) se do lidských kloubů ani jiných tělních částí nezabudovává :) Ani žádná jiná bílkovina.
Bílkoviny jsou obrovské molekuly složené z řady aminokyselin, které naše tenké střevo naštěpí na malé kousky - ty aminokyseliny. A ty se vstřebají a pak je krev zanese na různá místa, kde z nich nějaké buňky začnou syntetizovat bílkoviny lidské, a to takové, které na tom místě zrovna potřebují. Mimochodem, kolagen je obrovský - to by fakt nikdo ve své krvi nechtěl, aneb vítej, ucpaná cévo :) Kolagen se krví transportovat nedá, vzniká vždy přímo v místě, kde je potřeba, a to dost složiým způsobem, protože je tak veliký, že ho ai žádná buňka nedokáže vyprodukovat vcelku, to by bylo, jak kdyby slepice snášela pštrosí vejce. Takže je produkovaný ve specifických kouscích, pak pospojovaný už venku mimo buňku, k jeho výrobě je potřeba vitamín C.
(nerozštěpené molekuly čapají některé imunitní buňky střeva, ty je pak ale využívají jinak a nepropouštějí je jako živiny do krve).
Takže to, co doplave k nehtové matrix (tj. aminokyseliny), nezačne syntetizovat kolagen, navíc kolagen tady skoro není potřeba, je ho tu málo, když už, tak základní bílkovinou nehtů jsou tvrdé typy keratinů. A keratin ze snědeného kolagenu tak či tak nevznikne, protože kolagen je neplnohodnotná bílkovina, tj. neobsahuje všechny aminokyseliny potřebné k tvorbě lidských bílkovin, navíc má některé hydroxylované, a ty ani neumíme trávit a tak se jen vyloučí močí. Takže tamní keratinocyty čekají, až k nim doplave ideální skladba aminokyselin z nějaké kvalitnější bílkoviny, ideálně masové, ev. kombinace luštěninové a obilné bílkoviny, které dohromady dají vhodné aminokyselinové spektrum. A pak se do toho teprve pustí.
jenomže na tom stojí obrovský byznys, využívající magického myšlení, dávných představ o tom, že snědením silného zvířete přejde síla do toho, kdo ho snědl, a snědení silných zvířecích kloubů přejde do kloubů člověka, který je snědl...
Tady je zajímavé, že málokdo si představuje, že sní fazole a bílkoviny fazolí se mu obratem zabudují do ledvin, nebo sní vepřové ucho a rázem se mu zvětší slechy... ale ten kolagen, ten jo, ten se prostě chytil a chytá se na něj obrovské množství lidí pořád :)
Co se kloubů týká, tak kloubní chrupavky se v průběhu života prakticky neobnovují, nemají perichondrium a tedy nemohou přirůstat. Takže tam moc nepomůže prakticky nic.
Tvorba kolagenu v těle potřebuje, stejně, jako výše zmíněný keratin, celkové spektrum aminokyselin z kvalitního zdroje, plus vitamín C (proto nedostatek vit. C způsobuje kurděje - nesyntezizuje se kolagen, tak je nepevné vazivo a začnou se viklat zuby a tak)
Předchozí