Přidat odpověď
Rodinova, z hlediska toho "vlivu jídla" je teplé jídlo to, které má teplotu těla a vyšší, studené je to, které ji má nižší :) Protože "teplé kalorie" jsou výživnější než "studené kalorie" :D teda samozřejmě o maličko, a nikoli přímo, ale v celkov bilanci je u jídla, které má nižší než tělesnou teplotu, spotřebovaná určitá energie těla na jeho ohřátí, kdežto totéž v teplotě, kterou tělo ohřívat nemusí, tuhle ztrátu nezpůsobí. No ale je to o maličko, je to, jak říká Monty, jak deset korun sleva na Mercedes :D
Z gastronomického hlediska jsou teplá jídla většinou ta, která se tradičně připravovala těsně před konzumací a jedla se hned čerstvě dovařená, a navíc obvykle nějakým nástrojem, od lžíce po hůlky.
Studená mají obvykle zásadní složku jídla udělanou nějak předem (vařené brambory či zkvašená zelenina do salátu, pečený chleba na sendvič...), nevylučuje to ale nějaké tepelné dohotovení, třeba na sendvič posazené teplé ztracené vejce. Takový sendvič se pořád obvykle počítá ke studené kuchyni. Topinka se obvykle počítá spíš ke studené kuchyni, výjimkou jsou topinky, které fungují spíš jako příloha k nějaké masové směsi, třeba.
Z toho plyne, proč mají teplá jídla a studená jídla výrazné geografické preference - teplá jidla (z definice výše) jsou mnohem mikrobiologicky bezpečnější.
Předchozí