Přidat odpověď
No, já si osobně myslím, že je to jako se vším... Málo peněz - logická malá kvalita a na mnoha místech logicky příliš malý provoz (fixní výdaje jsou také fixní výdaje).
Samozřejmě, že školní jídelny na vesnicích musí nějak fungovat, ale v principu i tam se často řeší nějak jídlo pro důchodce atd.
Takže postavit je víc na bázi trhu s tím, že obědy pro školáky budou pro ty školáky dotované jako dosud, ale současně mohou podnikat... by fungovat mohlo. Nebo dovážka od někoho, kdo už podniká (větší jídelny, třeba i závodní...)..
U nás třeba na jaře otevřeli jídelnu pro dospělé... Nabíráš si sama z teplého bufetu + saláty a nějaký ten dezertík, platí se na váhu. V normální restauraci máš třeba 3-5 poledních menu, pod 150 Kč to není asi nikde. Porce je pro mě, jako vrabčáčí ženu příliš velká, pro chlapa zas spíš malá, že... Skladbu si nevybereš, často je to o objemu - tedy hodně přílohy, omáčky, pár kousků masa, zelenina nic... Tady si naskládám (stejně jako spousta jinejch ženskejch, co tam chodí) vyvážený talíř (na třetinku maso, na třetinku přílohu, na třetinku teplou zeleninu nebo studený zeleninový salát), platím kolem 120 Kč... jídlo je chuťově výborné, fakt tam mají v kuchyni někoho, kdo má buňky (nebo možná kvalitní konvektomat). A to je cena nijak nedotovaná a provoz je to striktně komerční. Za obědy dítěte ve školní jídelně platím 59 Kč + něco platí teda za nás stát... Myslím, že teda kolem 100 Kč na porci to taky je. V létě jsem s sebou párkrát dítě vzala, do "jídelny pro dospělé" a on byl nadšený, že si může vybrat, že je to i chuťově mnohem lepší, než v jídelně... Jasně, že takovej pažravej kluk v pubertě sežere třeba 3x tolik než já, takže to by bylo dražší, ale to snad i v té školní - za obědy platí 59 Kč i drobná holčička, i tenhle pažravej puberťák... Myslím, že teda není nereálné, aby obědy byly v podobné cenové hladině, v lepší kvalitě atd.
Jedla jsem několikrát i to jídlo z té školní jídelny, hlavně za covidu, kdy jsem pro něj chodila a ne vždy to to dítě snědlo. A bylo to přesně - tři kousky masa, kopa rýže a omáčky... Jasně, že za 59 Kč v restauraci pro dítě jídlo nekoupím, ale za tu stovku už se u nás v té "dospělácké jídelně" to dítě nají.
Nebránila bych zefektivnění provozu, slučování jídelen, převodu na soukromé dodávky, ale ani příplatkům ze strany rodičů - spousta z nich by klidně dala třeba i o 20 Kč denně víc, aby to jídlo bylo lepší, z lepších surovin... Zas každej rodič není odkázaný na sociální dávky. A popravdě, než by dítě jedlo blafy za 60 Kč, tak dám radši stovku za pořádný jídlo... A hlavně, aby jídelny mohly prodávat i soukromým strávníkům, tím by se jednak zvýšil tlak na kvalitu a jednak by si mohly přivydělat...
Předchozí