Radko
"to u nas dela P. Malkova se STOBem uz davno"
Mam prime srovnaní a je tu par rozdilu:
1. ten program v DE je placeny pojistovnou, ty neplatis naprosto nic. Je pod univerzitním klinikami a psychoterapie stejně jako vazivové poradenství jsou nejen skupinové, ale i individualni. jako důležité vidim i to, ze i ten sport je zdarma. Srovnej to se STOB, kde prezenční kurz v Praze s vazivovou poradkyni a sportem je za 5990 na 3 měsíce, navazující online za 3990 nebo 4990 za 3 měsíce)
2. Je to I pod dohledem lékařů, pravidelně (1x za rok) se dělají testy a vyhodnocuji s lékařem. Dobře je to v tom, ze když člověk potřebuje nakonec třeba operaci, tak je porad na jednom miste v peci tech samých.
3. Je to dlouhodobe - 4 roky. 1 rok je intenzivní (sport každý týden, každý týden skupinové sezeni s vazivovou poradkyni nebo psychologem, individuální konzultace dle potreby), další 3 roky jsou udržovací (sport 1x měsíčně, individuální s vazivovou poradkyni 1x za 3 měsíce, skupinové "podpůrná skupina" 1x za 2 měsíce, individuální psychologická sezeni dle potřeby). Cílem je, aby se člověk po zhubnuti stabilizoval a minimalizovalo se riziko jojo efektu.
Můžete si spočítat, kolik by za to same dal clovek u STOBu a kolik lidi si muze dovolit to, co v DE platí pojišťovna
Ono těžké je to uz tak i když člověk nemusí resit peníze. A ty ušetřené muže dat do kvalitnější stravy/ dalšího sportu. Ano, je super, ze nebo takového existuje, ale epidemii obezity to spise nevyřeší, na to jsou fakt potřeba systémová opatření.....
P.S. ještě osobnejsi pohled z me zkušenosti s klubem Diana (podobny jako STOB) a tátovi ze STOBu - je to teda uz x-let, ale tehdy jsem mela problem s tím, ze se některé věci vyloženě zakazovaly. Pro me byl fakt problem dostat se pres vysazeni pečiva a udržet se v tom. V tom Německém programu byly všechny potraviny označené barvou a člověk si skládal jídelníček tak, aby převažovaly zelené ale mohl mít i jednu az dvě červené..... Neresilo se množství (měli jsme jist stejně porce jako dříve), ale cílem bylo vyměnit nevhodné potraviny za ty vhodnější (bile pečivo -> celozrnne, normální těstoviny -> celozrne, uzeniny -> šunky a maso, přidat vice zeleniny, místo sladkosti ovoce/orechy). Dost mi to pomohlo, nebyla to dieta ale změna životního stylu. nemusela jsem vazit ani počítat kalorie, dalo se to zvládat pro běžném provozu