Jo, útržky hovorů… taky se jimi bavívám, domýšlím si celý kontext té rodiny, skupiny… Ale tedy všeho s mírou. Cestovala jsem v pátek pendolinem cca 5 hodin, vzala jsem si 1. třídu tichý oddíl, abych měla klid na čtení, přemýšlení o svém, pozorování krajiny… ovšem naproti mně seděla paní obdobného věku bez čtiva (později mi povyprávěla, že nemůže číst, neb brýle nechala... detailů vás ušetřím), a úplně jsem cítila, jak čeká na rozproudění hovoru. Představa ikshodinové debaty mě nelákala ani zbla, takže jsem si dávala pozor, abych nijak nezavdala příčinu… no zvládla jsem to dvě hodiny, pak jsem neprozřetelně zareagovala vstřícněji na nějakou poznámku paní, a už to jelo…………………… vím detaily z péče o její maminku s alzheimerem, oblíbené pohádky všech vnoučat, vzdělání a zaměstnání asi šesti členů rodiny, rozložení chat a chalup po Československu (paní Slovenka, část rodiny v Čechách), zájmovou činnost její a manžela a vnoučat, co kde jak pěstuje za květiny a zeleninu, a ještě asi stotřicetšest jiných zcela mi zbytných informací. Ona též si vyslechla ode mě. Do pohodové cesty na Slovač to mělo z mého pohledu opravdu daleko