Jsou. Mě zas trochu nadzvedl jeden FB příspěvek:
"Tak šup drahoušci, koho by vzali na gympl z pětky? U nás doma asi jen Radka... se vzděláním z ČVUT.. jinak nikoho. Zejména u pyramid se ale taky zapotil. A to si vezměte, že v pětce nemáte (není probráno) k dispozici rovnice s neznámými. Neumíte ještě pořádně zlomky, procenta...
Myslím, že cermat se jako každý rok vyznamenal. A nezapomněl ani na hnusárnu s chytáčkem čtvrtletí/pololetí."
"Moje dítě má iq 132, má samé jedničky je členka menzy a velmi dobře si vedla letos v matematické olympiádě (tuším 6. v Praze), tohle dítě si tvrdím říct, patří na gympl. Když jsem jí ukázala testy od cermatu - tak se mi postavila na zadní. Jistě by to postupně spočítala, ale určitě ne 14 takto postavených úloh za 70 minut. Například na matematické Olympiádě byly úlohy 3 a byly na ně 2 hodiny. A připravit se na to nešlo. Kdybych ji poslala na přijímačky bez přípravy a vyzkoušení testů, vím, že nemá absolutně šanci - zažila jsem to už se starší. Kde prostě byla nutná příprava. Je potřeba se s těmi testy podrobně seznámit a zvyknout si na "cermat chytáky", ze kterých zvracím. Plus dát do češtiny dítěti v páté třídě do zadání slovo "dílčí odpověď" - aby se dítě vyděsilo, protože neví, co to znamená, je za mě na nakopnutí. Nevím, jestli moje mladší dcera bude přijatá.... necvičila jsem ji jako opici... takže uvidíme"
Přitom válce a koule šly spočítat docela jednoduše, pokud to děti napadlo (mé třeba ne, ale fakt to šlo). Ten princip u pyramid z čtverců byl taky jednoduchý, pokud si to dítě dobře napsalo (rozdíl počtu bílých a černých byl vždy poloviční než počet řad). Ale tak hlavně se ohánět naměřeným IQ
Jo a matematická olympiáda byla letos fakt lehká, opravdu byla obtížností na úrovni přijímačkových příkladů, ale s časovou dotací 3 příklady na hodinu nebo snad i víc. Ale to spíš fakt špatně nastavili tu olympiádu