Přidat odpověď
Mně se zdá nejlepší ta varianta uplatnit si každý 6 měsíců obě děti.
Plus k tomu je nutné mít potvrzení že neuplatňuje ten druhá a možná jak uvádí ten pokyn, dohodu rodičů že společně hospodařící domácnost mají jednoho půl roku u jednoho a druhý půlrok u druhého - to bych si zavolala správci daně zda k bude chtít i toto.
Varianta uplatnit si každý jedno dítě je také možná, ale míň finančně výhodnější, protože z principu věci je pak pro každého to uplatněné dítě "první" v rámci právě té společně hospodařící domácnosti. Takže myslím že nelze uplatnit zvýšenou částku na druhé dítě.
Pokud jde ovšem o ten loňský rok, tam není z dotazu zřejmé jak je to myšleno. Záleží zda ty děti manžel uplatňoval zálohově u zaměstnavatele (což například může být i zaměstnance ve vlastní firmě), tam s tím a pak
už nelze moc zpětně hýbat, leda by účetní musela opravit mzdy resp. odvody daně za ty jednotlivé měsíce a doplatit daň.
Pokud je myšleno že si uplatní ty děti až v rámci daňového přiznání, pak je možno řešit ty varianty různě.
Je jistě možná dohoda o tom že uplatní jeden a tu půlku druhému dá. Nicméně já poučena svým rozvodem bych s tím souhlasila a podepsala jen oproti prachy na ruku hned.
My jsme s ex měli tuto dohodu, dokonce jsem mu podepsala i slevu na manželku, jelikož jsem byla v té době na mateřské. .. A nedostala jsem pak nic. A to rozvod byl na jeho popud, dohodou, a znala jsem ho dlouhé roky jako férového chlapa, který by nikdy nikoho neokrad. Jenže za pár měsíců měl na dost věcí, které si jsme původně dohodli, o dost jiný názor.
Bohužel rozvod v lidech někdy probouzí ty nejtemnější stránky.
Předchozí