Přidat odpověď
Já znám jednu rodinu, kde je střídavka a ten větší pečlivka je otec. Je to ale podle mne tím, že otec žije jenom s tím dítětem, zatímco matka má dalšího partnera, s ním dítě a další čeká. Takže otec má logicky na dítě víc času.
Jinak si myslím, že střídavka může fungovat jen výjimečně. Může fungovat tam, kde nejsou rozpory o výchově mezi rodiči. Jenže já si myslím, že rozpory o výchově jsou většinou jedním z důvodu rozchodu rodičů, takže pak nemůže fungovat ani ta střídavka.
A většinou je to v mém okolí tak, že ten, kdo víc dělá s dětmi ty otravné věci jako škola, zdraví, cvičení, logopedie apod., je matka. Neříkám, že vždy - viz první odstavec, ale je to tak většinou. Jenže když je to v rodině, kde spolu rodiče žijí, tak to větší problém nedělá, protože buď to otec "vynahrazuje" jinak, ale i když ne, i když to mezi rodiči už třeba nefunguje, tak stejně se ten rozdíl ve výchově tak nerozjede, protože v tom případě se tomu dítěti ta matka věnuje furt. Otec sice má občas řeči, jak je to zbytečné a že si vymýšlí problémy, ale tím co končí. Jenže ve střídavce dochází k těm mezerám v péči a to není dobré.
Podle mne je lepší, (pokud se rodiče neshodnou) když je dítě v oficiální péči jednoho, byť ta péče nemusí být dokonalá, než v péči dvou, byť třeba ani jeden přístup není špatný.
Předchozí