Přidat odpověď
Tak jsem si přečetla názor pana premiéra na maturitu:
„Zaměstnával jsem 35 000 lidí a nikdy jsem se na maturitu neptal. Zeptal jsem se: Máš schopnost učit se novým věcem? Máš schopnost a chceš pracovat? Máš nějaké cíle? Máš nějaké sny? Jsi urputný? Umíš cizí jazyky? Jaké máš zkušenosti, co jsi dělal mimo školu?“ vyjmenoval ve videu, co je podle něj při hledání zaměstnání podstatnější než maturita. Podle Babiše je potřeba vést o nutnosti maturity celospolečenskou debatu.
Je tedy dojemné, že všech svých 35 tisíc zaměstnanců (z nichž relativně velká část pracuje v Německu) takhle vyzpovídal a vůbec neřešil nějaké formality.
Trochu mě zaráží, že u spousty profesí je nutné mít středoškolské vzdělání ukončené maturitou, ve státní správě jsem myslela jsou na to navázané i platy, a najednou to není potřeba.
Ne, že by mi přinejmenším státní část maturity v podobě, v jaké v současné době je, připadala nějak šťastně zvolená, přesto si myslím, že zkouška na zakončení středoškolského studia by být měla.
A co si myslíte o maturitě vy? A co o vzdělávání jako takovém? Neměla by se o jeho smyslu také vést celospolečenská debata? Nemělo by se to zrušit celé? Nestačilo by snít a být urputný?
Předchozí