Přidat odpověď
Stará Huso, tak ono asi taky záleželo na tom, kde ti lidé hospodařili. Pokud v úrodném Polabí nebo na Hané, tak asi byli v jiné situaci, než malorolník v podhůří nebo třeba na bramborářské Vysočině. Já vím hodně právě o životě na Vysočině a v podhůří, jak šumavském, tak podkrkonošském. Mě totiž nikdy nebavily vesnické chlastačky, ale jako holku z vesnice mě zajímalo, jak se tam žilo. Nejen v 50.letech, ale i za války a kam až si ti lidi pamatovali. Takže o vesnické chlastačce jsem si sedla mezi starší rozumné sedláky a ptala se jich, jak se žilo za války, jaká byla 50.léta na vesnici v porovnání s léty 70., jak to tam kdy chodilo. A oni, když viděli, že mě to fakt zajímá a že o tom něco vím, tak se rozpovídali. Nebyly to drby "kdo s kým", ale fakt povídání, jak se tam žilo dřív. Oni byli šťastní, že si mají s kým popovídat, já byla vděčný posluchač, kterému se dalo i říct, jak odrbávali nejdřív fašisty za války a jak potom komunisty za jejich režimu. A historky to byly fakt zajímavý, to povídání taky.
Předchozí