Stáňo, jednou jsem slyšela recept v rádiu, zapsala jsem si ho, ořechy jsem udělala a moc nám chutnaly. Jenže jsem recept někde ztratila, takže lehce improvizuji.
1 bílek vyšlehám metličkou ( ne robotem). přidám 1-2 lžičky soli a cca 3/4 sklenice cukru ( podle chuti můžeš dát až dvojnásobné množství- přisypávám tak dlouho, dokud není směs hodně hustá). Přidám koření - 1-2 lžíce perníkového koření, lžíci skořice, trochu mletého pepře - dle chuti, ale neboj se dát koření hodně. Ve směsi obalím 1.5-2 sklenice ořechů - lískové, vlašské, neloupané mandle, prý jdou třeba i para, ty jsem nezkoušela ( já prostě do misky sypu oříšky tak dlouho, dokud to jde). Na plech dám papír na pečení, na něj rozhrnu ořechy a dám do trouby, která je vyhřátá na 100 stupňů. Vždy po 15 minutách ořechy obrátím a prohrábnu pomocí obracečky. Za hodinu bývají hotové, samotná krusta je vysušená a odlamuje se z papíru. Někdy přidám třeba ještě 10-15 minut. Směs schovávám, aby nějaká zbyla