a to já si zas myslím, že povinná třeba ta měsíční, dvouměsíční, mateřská pro otce (ne v kojeneckém věku, ale třeba po druhém roce dítěte proč ne) by nesla samá pozitiva.pozitiva? jakože na měsíc, dva povinně pošupajdím do rachoty na plný úvazek, abych nahradila otcův výpadek příjmu, a potom, až se v práci přizpůsobí mému návratu, až odejde náhrada, která za mne pracovala, budu u zaměstnavatele žadonit o snížení úvazku, abych se mohla normálně starat o dítě? co je na tom pozitivního? to mi fakt přijde lepší nastoupit rovnou na krátký úvazek
konečně, podle zakladatelky ani ve Švédsku není povinné tu otcovskou dovolenou čerpat, jenom rodina přijde o část sociálních dávek. což samo o sobě není problém, ne každý jde po sociálce jak slepice po flusu. pamatuji dobu, kdy se rodičovský příspěvek vyplácel do čtyř let ve stále stejné měsíční dávce, a přesto nemalá část žen si ten čtvrtý rok odpustila a po skončení rodičovské dovolené se ve třech letech dítěte normálně vrátilad o zaměstnání
horší mi přijde ta myšlenka, že ve Švédsku toho masového rozšíření dosáhli tím, že zároveň s hrozbou odebrání dávky znemožnili rodinám odložit si dítě do kolektivního zařízení. což by u nás znamenalo buď tenhle experiment přesunout do doby, kdy u nás fungují (nebo spíš víceméně nefungují) jesle a tím výrazně zkrátit dobu rodičovské dovolené, anebo ještě víc omezit dostupnost školek