Dnes jsem četla pro mě zajímavý rozhovor se švédskou velvyslankyní u nás. Odkaz dám v druhém příspěvku.
Zaujal mě její názor na to, jak více zapojit ženy do dění ve společnosti / a tím nemyslím jenom politiku, i když to hlavně /. Co na to říkáte ? Souhlasíte s cestou, jakou to pojalo Švédsko? Nebo vás kvóty pro ženy uráží a máte pocit, že nejsou třeba ?
Já jejich cestu považuji za správnou / ne perfektní, ale dobrou /, v rozhovoru i říká, že ze začátku se to lidem nelíbilo / ženám i mužům /, ale časem přišli na to, že to není špatné a dokonce se jim začalo i vyhovovat. Hlavně tedy mluví o tom, že se podařilo srovnat nerovnosti v platech díky státem nařízené "otcovské měsíční dovolené "... zaměstnavatelé tak neměli důvod znevýhodňovat mladé ženy ( odejdou stejně na mateřskou ), když jim na nějakou dobu odešli i muži...
Také si myslí, že nevyužíváme potenciál našich žen / tady souhlasím /, investujeme hodně do jejich vzdělání, ale pak je uvážeme doma... tohle je samozřejmě velké zobecnění, ne každá žena zahodí kariéru a práci, ale v podstatě je podle mě stále platný model - muž v práci / větší plat /, žena na mateřské/rodičovské....