| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Stano, ToAr, dik za reakce. Ja vim, ze je toho plny internet, odkaz na tu ceskou Wiki jsem jim doporucila i s radou, ktery odstavec si z toho hodit do prekladace.

Ale me by zajimaly puvodni zdroje. Jako treba Hanyzka a Martinek, protoze Baar vlastne popisuje zvyky, ktere sam znal a zazil (mam dojem, ze postava Hanyzky byla inspirovana jeho maminkou).
Dokonce jsem si dneska stahla i pdf verzi Babicky a zalistovala v ni. Je tam i kratka kapitola popisujici velikonocni zvyky, Barunka se tam s babickou vydala na Velky patek brzy rano k potoku umyt, ale o zakazu prace s pudou zase ani zminka.

A jak jsem uz psala, nikdy se o tom nezminovali ani moji prarodice.

Proste mi vrta hlavou, jestli ten zakaz prace se pudou na Velky patek opravdu byl v minulosti v ceskych zemich a na Morave tak rozsireny a jak a kde vznikl, nebo jestli se zacal sirit az v poslednich desetiletich diky Internetu (respektive povedomi o tom zvyku - jakoze to nekdo nekde zminil a dalsi jen prebirali a opakovali, neoverovali - protoze je mozne, ze to byl lokalni zvyk, zatimco jinde v Cechach nebo na Morave byl zase lokalni zvyk sazet na Velky patek brambory).

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 9-2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.