Naše holky jedí maso v omezeném množství, max kuřecí a občas ryby. Ta mladší prošla i fází vegetariánství ze zásady (chudinky zvířátka), už jí to přešlo, dokonce má bundu z Kary s chlupatým mývalem.
Omezení máme u malé vnučky, neumí trávit mléko a bezmléční dieta je problém, navíc má alergii na plísně, takže se musíme vyhýbat i mnohým sušeným potravinám, třeba ořechy těch plísní mívají poměrně dost.
Sóje bych se ve velkém taky vyhnula, je "plesnivá" a má hodně estrogenu.
A pokud se chce mládežník živit zdravě, tož jako naše babičky
, měly i dlouhý a zdravý kořínek, melta, mléko s namočeným chlebem
, hovězí, slepičí vývar, zeleninový vývar se zavářkou, vejce, zeleninu ze zahrádky, sušené křížaly...sádlo, opravdové máslo. prostě opravdové ideálně místní potraviny v jednoduchých kombinacích..
Vyrostla jsem i na lívancích
, amoletách se špenátem, vaječných pomazánkách, chlebu s máslem, šustce....
Mi to přijde zdravější, než zacelofánované potraviny s dobou spotřeby 10 let
, byť se tváří strašně zdravě. Sójové mléko či mandlové trvanlivé s dobou spotřeby 20 let
.
Domácí pekárna, tam si toho může upéct sama spoustu a bude vědět, co do toho dala a co jí.
Ale chápu, člověk nevysvětlí v tom svatém zápalu "zdraví", ať to stojí, co to stojí.
Osobně si myslím, že když tomu rozmaru OKOLÍ nedá moc energie, aby se všichni obdivovali, jak je potomek výjimečný, tahle fáze s největší pravděpodobností přejde. U nás přešla poměrně záhy, aby ji zas vystřídalo něco nového.
Ale dala bych pozor, co jí...teenager potřebuje kvalitní všestranné jídlo se všema vitamínama i minerálama, bílkovinama atd...