Přidat odpověď
"já si myslím, že když něco spáchám kolektivně a kolektiv mě podpoří, ochrání a bude při mě, že to bylo správné, budu cítit vinu menší nebo žádnou, pokud budu přesvědčena o tom, že přece my víme co je správné a budeme se v tom vzájemně utvrzovat…"
souhlas, Eleonor.
Mas vymytej mozek jako zbytek toho kolektivu. Ovsem jini soucasnici toho kolektivu s tim tvym kolektivem nemaji vubec nic spolecnyho. Akorat ten tvuj kolektiv je vetsi a ma vetsi moc ti znicit zivot. Tim padem ty drzis hubu a krok, abys moc nevycnivala, a delas co nejmin muzes. Bud prezijes, nebo mas moralni nazory, ze takhle ne, a moc daleko to nedotahnes. (=viz nase narodni historie behem par staleti).
No a pak ten kolektiv nejakym zpusobem vyhyne. Prijdou deti, kteri se nikoho z toho kolektivu neprosily, aby byly privedeny na svet, ale maji tu smulu, ze byly. A deti Tech druhych, kteri do toho kolektivu ani nepatrili. A dalsi genereace budou smahem vsechny vinit z toho, k cemu nezadaly zadnou pricinu. Jen proto, ze se narodili na stejnym uzemi.
Muzeme vinit jmenovite viniky, kteri neco zapricinili. Eventuelne muzeme vinit lidi, kteri meli prilezitost a mohli neco proti delat a neudelali, ale meli z toho nejaky vyhody. Ale nemuzeme vinit lidi 70 let pote, co zavinili a zpusobili obcane jejich zeme - kteri ne vsichni souhlasili, ale jen prezivali. Muzeme davat vinu Srbum, kteri pachali zverstva, ale ne Srby, kteri nasazovali krk, aby pomohli Bosnakum. Muzeme vinit Cechy, kteri kolaborovali s Nemci, ackoli sami Nemci nebyli. Muzeme vinit Cechy, kteri donaseli komunistum. Ale ne jejich nenarozene deti. Muzeme vinit Francouze, kteri prihlizeli k svazeni Zidu za W II a odvazeni do koncentraku - ale ne jejich deti, ktery nebyly na svete.
Nemuzeme vinit lidi jen podle nazvu statu, kde se narodili.
Předchozí