Přidat odpověď
"Konzervo, to se právě obávám, že tak úplně není, existují i chlapci, nebo muži vysloveně křehcí a u nich se automaticky předpokládá "ten vlastní rozum". Ženy ho snad nemají, nebo co? "
Grainne,
to je několik věcí.
1) Jistě jsou chlapi, kteří jsou křehcí a nemají kondici. Ale totéž platí i o ženách. Ty tabulky jsou prostě zprůměrované. Takže pro některé slabé jedince jsou naddimenzované jak v kategorii "muž" tak v kategorii "žena".
2) Něco je otázka přirozeného rozumu, to jistě. Jsem-li tintítko (bez ohledu na pohlaví), které žádnou fyzičku nemá, musím počítat s tím, že fyzická práce mi bude činit problém. Ale zase pokud jsem jinak zdravý, lze předpokládat, že si časem zvyknu. A nebo ne, třeba se časem ukáže, že ji nezvládnu, budu mít zdravotní problémy a holt s ní skončím.
3) Jsou ale věci, na které ti selský rozum nestačí. Můžeš být třeba fyzicky zdatná, takže budeš předpokládat, že i danou práci budeš zvládat. Jenže se ukáže, že ne, protože je to prostě jiný typ pohybu a zatěžování těla nebo pracovní podmínky. Třeba nemůžeš dopředu vědět, jak budeš zvládat práci v prachu, horku, střídání teplot, výšce, hloubce apod. A budeš mít zdravotní problémy. A to by právě mělo být eliminováno u vstupní zaměstnanecké prohlídky odborným lékařem.
4)Jsou lidé, kteří zdravý selský rozum nemají a čím míň kvalifikovaná práce, tím víc v ní takových lidí je. Ale i ty by měli dostat určitou formu ochrany před svojí hloupostí (protože v konečném důsledku na to může doplatit i někdo jiný než oni sami).
5) Když jsi trénovaný sportovec a uzavřeš smlouvu, že budeš fárat v dole, protože jsi přesvědčená, že to se svojí kondicí zvládneš, a pak budeš mít karpální tunely nebo zaprášený plíce, fakt je to tvoje blbost, žes to neodhadla?
Předchozí