Ovozel si strkám do košíku a posléze do tašky bez obalů, tedy pokud to lze. Pečivo do papírových sáčků, které jsou v obchodě. Pak chodím k samoobslužné pokladně, takže personál neřeším.
Ale už kolikrát mě napadlo - je-li ekologičtější použít látkový pytlík a pak ho vyprat (tedy voda, elektřina, prášek), nebo použít papírový a pak ho vyhodit, nebo igeliťák, který se dá používat do roztrhání....
Kdesi jsem četla nějakou studii, že snad nejekologičtější v současnosti je opakovaně používat igelitovou tašku nebo sáček, hlavně kvůli zátěži při výrobě látkových (ke kterým se přidává poté i praní) nebo papírových.
Jednoznačně nejhorší je jednorázové použití plastů, to je jasné, ale při dlouhodobějším používání toho konkrétního kusu už je ta eko stopa srovnatelná s papírem nebo textilem
Má-li někdo k nahlédnutí nějaké studie, sem s nimi, prosím