Běžné je to dost.
Osobně ve svém okolí mám jen 1 dítě (neodkladové), které teď půjde do první a číst neumí.
V malého první třídě uměla číst při nástupu více než polovina dětí.
Jinak - já, jako správná matka, samozřejmě mám také "strášně chytré" dítě, protože před nástupem do první třídy už běžně uměl všechno, kromě psacích písmen, tak jsem si dala práci s výběrem školy, takže je ve věkově smíšené třídě soukromé školy, s malým počtem žáků a tedy s možností individuálního přístupu, ale bez drilu!!! Je to spíš o podnětech, které mu poskytujeme (doma i ve škole), určitě neuvažuju o tom, že by třeba přeskočil třídu nebo tak něco. On ten první stupeň je furt jen o základních vědomostech a ty rozumná učitelka dokáže přizpůsobit všem typům dětí, které má - takže nečtenáři se holt učí písmenka a čtenáři už si sami něco čtou, v matice těm víc napřed dá pracovní listy s náročnějším obsahem, některé holčičky zas překrásně psaly psace už při nástupu, tak ty taky nenutila "učit se" psát písmenka - psaly rovnou třeba nějaké příběhy nebo tak...
Čili dle mého názoru, v září zjistíš, že takových dětí je půlka první třídy a pokud si s tím nedáš práci, tak můžeš doufat, že učitelka bude rozumná a dokáže to zohlednit a nebude nutit čtenáře číst máma má mísu