jo, naše ZŠ dílny má, ale rozsah ti nepovím, sama nevím. má děcka jsou dost nesdílná, co se školy týká. na co se jich přímo a konkrétně nezeptám, to se nedovím a po těch letech mě nějaké tahání informací z nich přestalo bavit. jinak kluk je v sedmičce a v prvním pololetí chodili někam na učňák (dvojhodinovka ob týden), kde měli vybavenou dílnu i pro práci s kovy. starší holky možnost práce s kovy určitě neměly, dílny ponejvíc prožívala mladší holka a podle nákresů, co si doma připravovala, tak pracovali víceméně se dřevem. jinak ve druhém pololetí sedmičky má kluk teď místo dílem spíš asi něco jako laborky - co jsem koukla do elektonické žákajdy, tak zatím měřili hustotu roztoku a připravovali solné roztoky různé koncentrace. jako předmět, který by se přímo jmenoval "dílny" nemají, mají "svět práce" a pod ten se toho schová
v jeho rámci určitě měli i vaření a na prvním stupni sem tam něco k něčemu přišili nebo něco vyšili.
ke druhé otázce - já sama před lety dílny absolvovala, moc mě bavily, rozhodně víc než pěstitelky nebo vaření, kterého jsme, bohužel, měli víc (narozdíl od kluků, kteří byli víc v dílnách). nicméně že by mi to něco dalo, to si nemyslím. používali jsme nějaké přístroje a nástroje, které jsem kromě školy nikdy jindy nepoužila a zároveň jsme to v té školy ani nepoužívali v takové míře, abych použití měla dostatečně v ruce a mimo školu to uměla bezpečně a s dobrým výsledkem použít, kdybych měla příležitost.