Přidat odpověď
Margato, ne každá babička je v důchodu. I babičky chodí do práce. Kdybych měla čekat, až moje máma půjde do důchodu, aby mi mohla hlídat vnouče, tak bych musela s otěhotněním čekat až po čtyřicítce.
Kluk je naštěstí už velký, takže hlídání už řešit nemusím, ale bylo bylo to náročný. Chodil na příměstský týden, pak hlídala tchyně, která už v důchodu byla. Takže dobrý, ale i tak náročný hlavně pro ni. Taky by bylo dobré brát ohled i na ty babičky a uvědomit si, že pro ženu po šedesátce může být celodenní péče a vymýšlení zábavy pro šestileté dítě taky dost náročná. Něco jiného to je ve třiceti, něco jiného v šedesáti.
Úplně mě mrazí z příspěvků Kudly, Ivett a jiných, dle kterých si to rodiče maj zařídit, ale ještě nikdo neřekl jak. Základní dovolená je 4 týdny, to prostě ani ve dvou zdaleka prázdniny nepokryje, nemluvě o hromadě dalších volných dní, kterých je během roku požehnaně. Opravdu nemůže být každý osvč, nebo učitelka, nebo být 10 let v domácnosti a nechat se živit bohatým manželem. Ano, rodiče by se měli postarat sami, s tím se ztotožňuji, ale snad není tak nehorázné chtít mít aspoň trochu podmínky.
Aspoň u nás příměstský tábor zdaleka nepokryje poptávku, už v dubnu bývaly termíny obsazené, pobytové tábory jsou 3x tak drahé a jsou spíš pro větší děti. Školka je měsíc zavřená, družina nefunguje o prázdninách vůbec. Jak to ti rodiče bez babiček se 4 týdny dovolené mají dělat?
Navíc si často ani nemohou zvolit, kdy tu dovolenou chtějí, podnik na 2 týdny v určeném čase zavře a basta.
Nikdo nechce po státu, aby se staral o něčí děti, ale proč je takový problém dělat rodinám vstřícná gesta a pomáhat jim? Když k jiným skupinám obyvatel se dělají vstřícná gesta až až? Dneska už neplatí, že rodina je základ státu? Chápu, že i učitelky a personál v mateřince chce dovolenou, ale proč by nešlo, aby půlka měla volno jeden měsíc a druhá půlka personálu druhý? Například?
Předchozí