Přidat odpověď
Tak já to třeba neříkala. Ale to bylo tím, že jsem přišla o rodiče a mohla jsem být ráda, že si nás s bráchou vzali příbuzní. my jsme prostě věděi, že musíme Makat, protože si makáme na svém a na sebe. Pokud bych měla připomínky, mohla jsem naklusnout do děcáku, že. Jenže my bydleli na vesnici, takže naší prací byla sezónní práce na poli, péče o domácí zvířectvo (králíci, slepice, husy, kachny, kozy, prasata), což znamenalo nejen napást, ale taky vykydat nebo nasekat trávu a nasušit seno na zimu, v létě do lesa na dřevo, aby bylo v zimě čím topit, k tomu třeba v létě placená brigáda, protože jsem chtěla miít peníze na svoje zájmy a koníčky... Takže vytřít a vyklidit myčku jsou práce k smíchu, to bych měla za pár minut a šla bych si po svých.
U svého dítka jsem to dělala tak: jistě, já si udělám všechnu domácí práci sama. Ale ty si sežeň jídlo, kde chceš, protože já nejsem služka a jídlo si připravím pro sebe. Chceš mít čisté oblečení? Jistě, tamhle je pračka, žehlička je ve skříni. Chceš mít teplo? Tak jdeme skládat uhlí, ono se do sklepa samo nesloží. K tomu jsme měli králíky a slepice, ti taky nemůžou zůstat hlady. A jak se dítku nabyté znalosti hodí při práci ve vlastní domácnosti a výchově potomků, ani v dospívání nedošlo k nějaké újmě, nezkrátily se mu žíly nebo něco podobného. Je vidět, že si tě tvoje děti neváží, ono by stačilo být 14 dnů v nemocnici, aby se o sebe musely postarat samy.
Předchozí