Přidat odpověď
Tady máš pravdu o melase:
Melasa
Melasa je krmný zbytek získávaný při výrobě cukru, kde je matečným sirupem z poslední cukroviny. Její barva je tmavě hnědá až hnědočerná podle původu, zda se jedná o melasu ze surováren nebo z rafinerií. Její chuť i vůně jsou charakteristicky nasládlé, konzistence je hustá, sirupovitá, výjimečně může obsahovat i krystalky cukru. Neměla by však obsahovat hrubé mechanické nečistoty a měla by být co nejméně zpěněná. Obsahuje kolem 50 % cukru a nemá mít víc jak 25 % vody, aby se rychle nekazila. V poslední době zaváděním nových technologií při získávání cukru z melasy obsahuje melasa z některých cukrovarů jen 8 - 10 % cukru.
Reakce melasy je alkalická. Nemá jevit známky mikrobiologického rozkladu kvašením. Používá se k doplnění energetické hodnoty krmné dávky zvířat různých druhů a kategorií. Při výrobě krmných směsí slouží jako pojidlo při granulaci nebo k výrobě melasových krmiv, kdy je smíchávána s některým z nasávacích materiálů - nejčastěji s otrubami nebo krmnými moukami. Také se používá ke zchutnění ostatních (objemných) krmiv a jako zdroj energie (substrát) pro mikroflóru při výrobě kvasnic nebo siláží. Někdy se prodává melasa třtinová, která má na rozdíl od řepné melasy poněkud vyšší energetickou hodnotu, ale nižší podíl dusíkatých látek. Její specifické účinky jsou poněkud horší než u melasy řepné.
převzato z http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/krmiva/page.php?lang=cze&id=65
Jaké blahodárné účinky by mělo mít pár vitamínů a hromada cukru pro tělo netuším.
Předchozí