Přidat odpověď
nejsem tedy úplně největší odborník, ale souhlasila bych s tím co píše PJana.
Celoobličejová maska je prostě hračka, resp. varianta pro začátečníky/amatéry, pro děti, a pro lidi kteří mají z nějakého důvodu problém se standardním šnorchlovacím vybavením.
Tím se do nikoho nestrefuju, já k nim totiž taky patřím, nerada dýchám "trubkou", jakoukoliv, a mám zábrany se potopit příliš hluboko, dát hlavu pod vodu pro mně představuje určitý stupeň přemáhání.
Nicméně u moře toho vídám hodně, posledních pár let jsem byla často v blízkosti potápěčů. "Profi" šnorchlisti či potápěči budou vždy používat klasické brýle a šnorchl, pochybuji že kdy přejdou na celoobličejový princip.
"Masku" vídám jen u "rekreačních" šnorchlistů, a téměř vždy jsou jen těsně pod hladinou, vždy je to vidět na hladině ty konce. Víc do hloubky jsem s tím tedy nikoho neviděla.
Nicméně maska mi přijde vcelku vhodná pro děti, které ještě nemusí ovládat všechny úkony co jsou potřeba si hlídat.
p.s. nicméně si nemyslím že pro super šnorchlování je nutné nějaké drahé vybavení, resp. že se to až tak liší. A měla jsem možnost vidět oboje. Základ je pouze že maska musí perfektně sedět, což lze i s tou "levnou", ze Sportisima například. A šnorchl je furt jen trubka na dýchání, s výdechovým ventilem jsou i ty obyv řádech stokorun.
A co vím i do drahýho vybavení si furt potápeči prostě musí plivnout. Holt fyzikální zákony.
Předchozí