Treba u nas na gymplu se delaji ty jazykove pobyty uz od primy. Deti jsou po dvou ubytovani v rodinach a museji se domluvit,ad jazykové pobyty. zrovna u nás máme holčinu z Německa. baví se spolu děti mezi sebou německy, když výměnné pobyty jsou akcí němčinářek? ani nápad, jedou v angličtině
když jsou naše děti v Německu, tak taky tak. ve společné části programu se tedy asi němčina používá, na to jsem se holky neptala, ale dávalo by to logiku. nicméně děti mezi sebou mluví anglicky, české děti ji ovládají líp, v němčině jako druhém jazyku se neumí dostatečně vyjádřit, chybí jim slovní zásoba. a třeba moje děti k tomu ani nejsou příliš ochotné, zjistily, že anglicky se domluví i v německy mluvících zemí, tak co si dělat násilí, povinnou němčinu berou jako nutné zlo a akorát si stěžují, že se jim plete s angličtinou a že občas kvůli tomu v angličtině dělají zbytečné chyby
za mne - ve druhém jazyce nevidím na ZŠ žádný smysl, tím spíš, že ani nemá návaznost na SŠ. nabízela bych ho jako nepovinný předmět pro zájemce.