Shiro, moje děti taky měly/mají Hejného matiku a mám takový mlhavý pocit, že kromě čtverečků měly i ty jednotky. že si to dokázaly přepočítat. starší holka taky v pětce dělala přijímačky na 8G a obecně vzato problémy zrovna s tímhle neměla, "jenom" všechno dělala strašně zdlouhavě, konkrétně obvody a obsahy čtverce/obdélníku si vzpomínám, že jsem na to neměla nervy a naučila ji vzorečky. jinak holka tehdy chodila do přípravného kurzu na gymplu (ne kvůli Hejnému, ale protože učitelka nám předem řekla, že k datu přijímaček nebudou mít probrané důležité věci) a vracela se z nich vždycky naprosto nadšená, že ta matika je tam taková nějaká jiná, lepší a zajímavější
mladší holka je teď v devítce a ta natvrdo chodí na Zatlanku do dlouhodobého kurzu. když jsem viděla její první pokusy o přijímačkové testy, tak mě taky málem omejvalo. jako jo, spočítala to, ale podle mne naprosto zbytečně objevovala už objevené, tím ztrácela čas a nestíhala, navíc značně rozvláčným způsobem, při kterém bylo lehké v nějakém mezikroku udělat blbou součtovou chybu nebo si špatně opsat poslední výsledek a navázat tedy na špatná čísla. tam, kde já koukla a viděla vzoreček, tam ona popsala půl stránky výpočty a malůvkami
někdy před časem tady na Rodině kdosi sdílel jakýsi článek, že děti s Hejného metodou byly u CERMAT přijímaček úspěšnější. mně v tom článku ale zaujalo spíš něco jiného - v článku od někoho z učitelů zaznělo, že v devítce děti na přijímačky trénují, protože si uvědomují, že nestíhají. a co v něm nezaznělo, že rodiče děti často zapisují do doučovacích kurzů nebo zkoušek nanečisto, takže ten výsledek není tak čistě úspěch Hejného metodiky, ale kombinace Hejný X klasika. neboli z mého pohledu - Hejný je nejspíš fajn, ale před přijímačkami je potřeba pracovat na zautomatizování výpočtů (hmmm, což asi bude proti myšlence Hejného matiky).