Přidat odpověď
Film jsem celý neviděla, chtěla jsem se dívat, ale nestihla jsem.
Podle toho, co jsem zatím viděla z různých ukázek, se nejvíce ztotožňuji s tímto názorem:
https://wave.rozhlas.cz/k-cemu-je-nam-svet-podle-daliborka-5961611
Otázka však je, co pro nás může znamenat dokument o Daliborovi. Přestože má podtitul Portrét něžného neonacisty z Prostějova, zprávou o české extremistické scéně jistě není. Dalibor má podobně naladěného kamaráda jen jednoho a hajluje s ním maximálně v obýváku. Organizovaný neonacista by se Klusákem nechal natočit jen těžko, a pokud ano, legrace by to nebyla. Film může být skutečně pouze Daliborovým osobním portrétem. Pokud se skrze něj máme dotknout všech těch, kteří se dnes cítí dezorientovaní, život v českém (malo)městě jim nedává smysl, trpí dojmem, že něco je špatně, a nemají kolem sebe silný kruh ostatních, se kterým by pocit nepochopení doby alespoň sdíleli, zdá se volba osamělého neonacisty extrémní, až bulvární. A pokud Klusák nahlíží Daliborka právě takto, je nepochopitelná i závěrečná manipulace. Proč si pro film najít výsledek patologických projevů doby, sledovat jeho smutný život a pak mu spílat?
Předchozí