"Dle lekaru z centra plati pomerne tvrda a dlouhodoba statisika:
u 20 lete zeny je z 10 odebranych vajicek 9 pouzitelnych/funkcnich pro oplodneni. U 40 lete zeny je funkcni 1 z 10. Kdyz jsme se lekare zeptala, proc se tyto skutecnosti vice nepublikuji, odpovedel, ze chytri to preci vedi a hloupi jsou nezajimavi. (jik, 2 děti)
- a tohle mě rozložilo. Snad ani nemusím psát proč."
sovice jo shrnula jsi to dobře
![~R^](/g/s/10.gif)
já dost dlouho rozmýšlela co na tuto údajnou "tvrdou" statistiku vůbec napsat, naštěstí se našlo dost těch které reagovaly. Je to prostě hovadina. A je poměrně jasné proč takovouhle zavádějící pitomost ani nikdo nikde nepublikuje.
Jenže může to zcela neopodstatněně vyděsit ženský, které o tom moc nevědí, tedy neměli nic do činění s IVF apod. Což bylo vidět i reakcí. Většina populace nepodstupuje vyšetření kvality a použitelnosti svých vajíček, takže nemohou tušit v jakém věku měla jaké procento jak kvalitních vajíček.
A přijde mi tedy nezodpovědné pouštět takovéto informace do etéru na základě... nějaký lékař povídal...
Já osobní zkušenost mám, podstoupila jsem v různém věku, v rozmezí 33 - naposledy v 39 letech, a vajíček bylo dost a byla OK. Ale to je samozřejmě zcela irelevantní k tomu jak to bude mít kdokoliv jiný.
Samozřejmě mezi 20letou a 40letou rozdíl bude. Fakt je že počet vajíček je pro tělo daný a je to individuální, a jak dojdou, tak dojdou, což se může v těch 40 stát. To je pravda a je to i důvod proč někdo už není v té stimulaci vajíček později úspěšný.
Ale jednak silně pochybuju že by to byl až tak tristní s tpou použitelností vajíček. A navíc k tomuhle prostě nemohou být relevantní informace vztažitelné obecně na celou populaci.
Jedna už principu toho jaké ženy podstupují odběry ve 20 a jaké ve 40. Ve 20ti to obvykle nebudou ženy mající problém s otěhotněním, ty v tomto věku podstupují IVF poměrně výjimečně, tady sice dostatečný vzorek dat pro statistiku být může ale myšleny asi budou především dárkyně. Čili již z principu věci ženy zdravé, jiné ani dárkyněmi být nemohou a v procesu se až k odběru nedostanou.
Zato těch 40tek moc opravdu nebude. Už jen kvůli prostému faktu, že pojišťovna proplácí nejvýš 3 cykly a max. do 39 let. Dárkyněmi už být nemohou, čili zůstávají jen ty co se do té jim do té doby nezadařilo. A ve 40 už možnosti u pojišťovny mívají vyčerpané, buď pokusy nebo věkem, anebo financemi. Určitě existují i takové co to podstoupí poprvé ve 40 a samy si to zaplatí, ale ty asi půjde spíš spočítat v rámci republiky na prstech, než že se z toho dala dělat nějaká statistika.
Další věc je že to s největší pravděpodobností budou ženy s nějakým vážným zdravotním problémem, který tomu těhotenství brání, třeba zrovna nějaký problém s vajíčky.
Mohou být k dispozici pouze údaje o ženách které z nějakých konkrétních důvodů podstoupily odběr vajíček, což není vážně sranda, takže nelze otestovat na nějakém větším vzorku běžné populace.
Tohle porovnávat je prostě naprosto neseriózní. A vyvozovat se z toho nedá skoro nic.