Přidat odpověď
Jak už víte, přešli jsme do jiné školy. Ovšem je to malá školička, jen první stupeň, a obědy jim vozí z vedlejší základky (paradoxně z naší spádové, té, která Rišku přijala do první třídy, prý speciální, tu anabázi si někteří asi i vzpomenete).
Nechci to řešit ve velkém, spíš dotaz, je-li to podobné i na vašich školách - tedy jídelnách.
Já sama vařím jednoduše. Nepotřebuju, aby se to nějak jmenovalo, nazývalo. Nějaké základy samozřejmě mám vžité - vím, co je znojemská, hamburská, ptáčci, vrabci atd.... :)
Tady máme k dispozici jídelníček na dva týdny. Jedno jídlo. Tj. polévka a hlavní. Polévka vodnatá s plovoucí pohankou/rýží/nudlema a kousky mražené zeleniny, občas hutnější, třeba fazolová, vločková, no.
Ta hlavní jídla - pod různými názvy se většinou skrývá něco s něčím smíchané, jinak asi normálka - sekaná nebo nějaké maso s omáčkou a přílohou. No a to první mě zajímá. Dva i třikrát týdně se objevují jídla, o jejichž výživové hodnotě nemám iluzi. Zatím neuběhlo moc času, jako příklad uvedu tento týden - srbské rizoto, tj. mleté maso, rýže, hrášek (doma máme rádi, rizoto vařívám, vypadá a obsahuje jinak, asi netřeba rozvádět) -a těstoviny s kečupem a sýrem, hlávkový salát.
Pochybuji, že by bylo lze s tím nějak pohnout, přece jen jsme externí odběratel. Jde mi o to, že Ríša má fobii z těstovin, hlavně špaget. Pokud je ve škole přítomen, odhlásit oběd nemůžu, vozí jim je na půl 12, podávají ihned a pak ještě mají další vyučovací hodinu. Samozřejmě by hodinku domů vydržel, ale přece tam nebude sedět a koukat, jak ostatní jí, no nevím, prostě jsem je informovala a počítám, že se dojí doma.
Ale co s tím jídelníčkem? Vím, že jsou normy a spotřební koš atd. Dvě taková jídla týdně, typ "blivajz" nijak nenaruší/dodrží tu požadovanou výživovou hodnotu určenou pro děti ve vývoji (vlastně nejen děti, z jídelny odebírá spousta externistů, hlavně důchodci)?
Jak to vlastně je, kdo a jak to hlídá? A ve vašich jídelnách to je tak taky nebo máte úroveň jinde?
Předchozí