Přidat odpověď
Já si také říkám, že ze spojenců to museli být Američané, a cestu jsem tipovala lodní a pak přes Ladožské jezero. Myslím, že to asi bylo tak, že obecně zásobovali Rudou armádu a proto to v tom dokumentu zmínili. Rusové pak možná potravinovou pomoc sami dostali do Leningradu.
Mám tam vlastně víc otazníků, protože při hledání jsem našla příspěvek na netu, že někdo mluvil s paní-maminkou kamaráda, která jako 12-letá holčina byla v Leningadě. Prý to vnímala jako normální dětství, skákala venku přes gumu s kamarádkami. Mohli prý odejet přes Ladožské jezero, ale bylo to prý nebezpečné, tak zůstaly. Samozřejmě vím o hrůzách v Leningradě. Když odmyslím, že lhala, tak vysvětlení nacházím jen v tom, že mohla být snad jedině prominentním dítětem (vím, že příděly byly různé a to nejen pro dělníky a vojáky a ostatní rodin. příslušníky a děti, ale i podle jiných kritérií např. podle toho, co člověk dělal před válkou. To vím, z pamětí manželky Charmse, podle ní i možnost odjet byla na základě např. že někdo byl něčí manželka, dělal to a to.
Předchozí