Přidat odpověď
Šuplíku, tak ono šlo o to, že by rodič tak jako tak vyčerpal těch 220 tisíc, jen by je vyčerpal rychleji - třeba za půl roku, kdy by se třeba o dítě stále staral, neb by výpadek příjmu nebyl takový....
Ono i dnes fůra lidí dostává rodičák i když pracují, protože když máš dítě u chůvy/příbuzných a ne ve státních jeslích/školkách, tak je každému ejdno, kolik napracuješ.....
Mě to přijde prostě spravedlivé - prostě máš nárok na určitou částku a je jen na Tobě, jak rychle ji vyčerpáš..... Ale pro vícerčata bych byla rozhodně pro nějaké znásobení té dávky případně pro porodné....
Já mám třeba teď docela slušný problém s tím, že přestože jsem v ČR odpracovala na full time 5 let a na dohody ještě víc, tak pokud nestihnu dítě do roka, tak mám nárok možná tak na čtyřletou variantu mateřské, protože jsem se odstěhovala pryč a do českého systému přispívat nebudu (stejně tak můj manžel)..... budu teda ve stejné pozici, jako bychom já a můj manžel nikdy předtím nepracovali. Což mi přijde dost nefér, když jsme na daních toho odvedli dost :( jasně, efektivně dostanu stejnou částku, ale dostat měsíčně 11 tisíc nebo 4 je dost rozdíl. A vše jen proto, že jsme změnili zemi, kde pracujeme, v kritické době....
Předchozí